När ska man börja med dans för barn?

Jag får ibland frågan om det verkligen är nödvändigt att börja så tidigt som vid 1-års åldern med dans för barn. Mitt svar på det är både JA och NEJ.

JA, börja gärna redan från födseln. Jag tror att barn ska växa upp i en miljö där dans är naturligt, man dansar både hemma och i sociala sammanhang. Barnen ser och får vara med när de vuxna dansar, sjunger och spelar musik. Jag tror att det gynnar barnet på många sätt att växa upp i en sådan stimulerande miljö. Idag har många människor inte den miljön naturligt hemma och tycker då att det är trevligt att få komma iväg och hitta på något tillsammans med sitt barn. Vi har också våra barn väldigt länge i barnvagn, de körs hit och dit. Vi har hissar i allt fler bostadshus som gör att de inte behöver gå i trappor. Med andra ord kommer den motoriska stimulansen allt senare och i mindre omfattning för barnen. Det är bra för barn att leka och öva sin motoriska förmåga och finns möjligheten att dansa… JA, det kan ju inte bli till det sämre.

NEJ, man måste inte börja sätta barnen på danslektioner från 1-års åldern om man inte känner för det. Dans för 1-3 åringar är lika mycket för föräldrar som för barnen. Det handlar om att göra något kul tillsammans som man kanske inte riktigt får till själv i vardagen.

Däremot tycker jag att det är bra att komma igång med någon form av fysisk aktivitet från skolåldern 6-7 år, vilket även vetenskapen rekommenderar (http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nya-rekommendationer-aven-sexaringar-behover-fysisk-traning)

9-12 år brukar kallas för den motoriska guldåldern, så då är det ju också bra att passa på. Den fysiska grund som ditt barn får under sin uppväxt påverkar den fysiska kapaciteten i vuxen ålder.

Från 4-års åldern börjar barnen kunna fungera själva i dansgrupper och för många är detta en jätterolig aktivitet som ger dem träning i motoriska-, musikaliska- och kreativa färdigheter. Tycker barnet att detta är kul, så skadar det inte att börja.

Knattedansen, som riktar sig till barn i ca 1-3 års åldern, är relativt ny som kurs hos dansskolor runtom i Sverige. Traditionellt sett har man börjat med barndansen från 4 års ålder. I följande inlägg kommer jag att ge lite tips och idéer på dansövningar som du som förälder, förskolelärare eller danspedagog kan använda för barn från 1,5 och uppåt.

Om ditt barn är så pass liten att hen inte kan gå än, kan du istället hålla barnet i famnen och dansa. Då får barnet känna rytmen genom din kropp. Hemma hos oss är det oftast pappa som står för ”hemma-dansandet”. Här är min son Thiago med sin pappa under hans första tid.

LEAVE A REPLY

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *